Zamieszczone przez Agamek12
[Inne] instalacje lpg - wasze opinie - doświadczenia
Zwiń
X
-
familly car na 17 zool ;-)
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=389936#389936
-
-
Dobra, coś jeszcze podrzucę. Przez cały okres eksploatacji Golfa prowadziłem zapiski dotyczące wszystkich wydatków. I tak: autem przejechałem przez prawie 5 lat 63.350km. W tym czasie zużyłem 272,43l Pb i 6.340,59l LPG. Całkowity koszt paliwa (przy założeniu LPG=2,00zł i Pb=4,00zł) to 272,43*4,00 + 6.340,59l*2,00 = 13.770,90zł. Gdybym jeździł tylko na Pb, to zużyłbym pewnie 272,43l + 5.283l = 5.555,43l * 4,00zł = 22.221,72zł (ale to dawałoby średnią w wysokości ponad 8,70l Pb, co wydaje mi się niemożliwe i realne spalanie pewnie wyszłoby około 8l, czyli zużyłbym około 5.080l za 20.320zł). Czyli oszczędziłem około 8.500zł (lub raczej 6.500zł). Ale wydałem 1.300zł na instalację LPG, dodatkowe 300zł na przegląd rejestracyjny, około 500zł na reglacje i poprawki instalacji LPG, czyli w rezultacie jazda na LPG pozwoliła mi oszczędzić jakieś 6.500zł (lub raczej 4.500zł). Autem jeździłem prawie 5 lat, czyli oszczędzałem około 1.500zł/rok (lub jakieś 1000zł/rok)... - idąc dalej około 10zł/100km (lub raczej około 7zł/100km)... Nic złego z autem się nie działo. Trzeba więc sobie samemu odpowiedzieć co i czy się opłaca...
[ Dodano: Pią 25 Wrz, 09 12:28 ]
Zamieszczone przez DJTOMEK(...) poprostu mamy odmienne zdania nt lpg (...)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Agamek12Nieprawda, ja również jestem zwolennikiem gazu. Ale jestem też zwolennikiem kalkulatora i ekonomii...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez LelonZamieszczone przez Agamek12Nieprawda, ja również jestem zwolennikiem gazu. Ale jestem też zwolennikiem kalkulatora i ekonomii...
Komentarz
-
-
dziwna ta dyskusja
Patrzac z punktu widzenia kosztow wiadomo ze gaz i olej napedowy jest tanszy i przy odpowiednim przebiegu rocznym warto zainwestowac w instalacje lub kupic diesla.
Od kiedy - jednoznacznie mowi o tym kalkulator i na tym mozna byloby zakonczyc dyskusje.
Ale koszty to nie wszystko, jest kilka innych aspektow.
- mozemy nagle zmienic miejsce zamieszkania/pracy i z przebiegu 10 tys rocznie robi sie 30 tys rocznie
- mozna nie trawic halasu diesla,
- mozna uwielbiac moment obrotowy diesla (choc mamy TSI ale z gazem to chyba nie funguje)
- mozna nie trawic modyfikacji nowego auta poprzez wkladanie instalacji LPG, albo po prostu komus nie wypada zakladac do auta za 200 tys zl
- mozna nie umiec zarzadzac domowym budzetem, i wtedy jednorazowy wydatek w momencie kupna czy zakladania instalacji jest latwiejszy do przelkniecia
I w zasadzie sa to sprawy albo nieprzewidywalne, albo wlasne gusta a o tych jak wiadomo nie warto dyskutowac.
Ja tam mam stosunek obojetny do paliwa, moge miec nawet samochod na piasek wode gnojowke uran czy siki zdziczalego nietoperza. Tak dlugo jak samochod jest estetyczny, oszczedny, niepsujacy, ma odpowiednie osiagi i jest go gdzie zatankowac - moge nim jezdzic.
Komentarz
-
-
szkodzisław
A ja "wynalazłem" dwa powody na nie dla LPG.
1) W niektórych krajach problemy z parkowaniem w podziemnych parkingach a nawet zakaz wjazdu do tuneli.
2) Za granicą można spotkać inne końcówki do tankowania i jeśli się nie ma przejściówki, to się nie zatankuje.
Komentarz
-
szkodzisław, słuchaj to szukanie dziury w całym
co do końcówek kosztuja kilka euro na stacji :Pfamilly car na 17 zool ;-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkodzisławA ja "wynalazłem" dwa powody na nie dla LPG.
1) W niektórych krajach problemy z parkowaniem w podziemnych parkingach a nawet zakaz wjazdu do tuneli.
2) Za granicą można spotkać inne końcówki do tankowania i jeśli się nie ma przejściówki, to się nie zatankuje.W moich żyłach płynie etylina a sercem jest Turbina
Komentarz
-
-
Witam,
spory sporami, mnie interesuja teraz fakty od uzytkownikow Octavii z fabrycznym gazem. Ile Wam pali LPG i ile benzyny na potrzeby rozruchu.
Moj ojciec wlasnie kupil O1 z fabrycznym LPG (Landi Renzo) i ciekaw jestem, ile to bedzie potrzebowalo! :-)
PS Mialem kiedys Golfa III z silnikiem 1.8 90KM i LPG II gen. i palil jakies 9,2 LPG + ok. 1,5 LITRA benzyny na rozruch i rozgrzanie.
Z gory dzieki za wymiane doswiadczen!
Komentarz
-
-
polecam serwis do prowadzenia statystyk zużycia paliwa...
Polecam serwis do prowadzenia statystyk zużycia paliwa i porownywania z innymi. Takze planujac zakup konkretnego samochodu warto spojrzec na wielka baze jaka ten serwis juz w sobie zawiera.
Ponizej link do wynikow mojego bylego samochodu, pierwszego i jedynego z LPG, jaki mialem.
KLIKNIJ!
Komentarz
-
-
założyłem sekwencje do mojej skody - spalanie wacha się w granicach 10 - 11 litrów - nie czuje spadku mocy żadnego ! więc potrzymuje moje zdanie ze lepiej raz wydac kase a potem cieszyc sie tanim tankowaniemfamilly car na 17 zool ;-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez DJTOMEKzałożyłem sekwencje do mojej skody - spalanie wacha się w granicach 10 - 11 litrów - nie czuje spadku mocy żadnego ! więc potrzymuje moje zdanie ze lepiej raz wydac kase a potem cieszyc sie tanim tankowaniem
Ja miałem instalację w nowym aucie, silnik 1.6BFQ.
Trasa 7.3~7.5 gazu, w cyklu mieszanym 8.6~9.0.
Eksploatacja absolutnie bezawaryjna i bezproblemowa, korzytsałem z gazu i auta ponad rok = niecałe 12 tysięcy km.
Komentarz
-
-
jak ktoś chce tanio jeździć niech założy sobie gaz. Na początek wyda te 2 koła na instalacje, ale później jeździ za 60% ceny jazdy na PB. Jakbym nie miał do dyspozycji octavki, do swojej corsy pewnie założyłbym lpg i mógł sobie pozwolić na więcej... Ave[center:a5df0a9dad]
[/center:a5df0a9dad]
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Gabrys1903witam ja mam O1 z instajacją sekwencyjną od jakiś 3 miesięcy i zadnego spadku mocy nie zauważyłem, jazda bezawaryja, jedyne co zauważyłem to tańsze tankowanie spalanie w trasie do 11l w mieście 12-13l silnik 110KW/150KM
Ale - jak piszesz - MOŻNA go nie zauważyć. Ja także nie czułem różnicy między gazem czy benzyną, a nawet gdy używałem klimatyzacji. Po prostu nie wykorzystujesz (nie potrzebujesz) pełnej mocy silnika.
Komentarz
-
-
gbk, Myśle że czekasz na konkretną odpowiedz i postaram Ci się ją udzielić.
Moja Octa ma 11 tyś przebiegu. Przy jeździe na codzień do pracy i po mieście:
- w lato tankowałem zawsze do pełna gaz a co czwarte/piąte tankowanie dodatkowo za 20zł benzyny.
- w zimę ta relacja jest taka że co drugie tankowanie gazu wlewam benzyny za 20 zł.
Przykład: Wczoraj tankowałem, na liczniku dziennym 320km łączny koszt paliwa (LPG+noPB) 83zł. Weszło 31 litrów gazu i zalałem benzyny za około 20zł.
Aha do pracy mam 5 km więc w zimę połowę jadę na benzynie. Ale nie tylko się jeździ do pracy, a jak pojedziesz gdzieś w trasę to różnice w kosztach są kolosalne.
Ja generalnie instalacje gazową polecam ale musisz sobie wszystko policzyć. Podstawa to ile będziesz miał to auto i jaki przebieg nim zrobisz. Ja kupiłem nową i planowałem (planuje nadal) jeździć nią przynajmniej 5 lat przy przebiegu przynajmniej 10 tyś na rok.Skoda Octavia Tour MORE 1.6 TWIN POWER
Yamaha FZ6 s2 Fazer ABS
Komentarz
-
-
Mam O1 TwinPower i przejechane 45tys, bez żadnych problemów. Wg mnie instalka L-R montowana fabrycznie to mistrzostwo świata dla silnika 1.6. Średnie spalanie to około 9 do 9,5 l LPG/100km. Prawie niezauważalny spadek mocy silnika po przełączeniu na LPG.
Poprzednio miałem Fabię 1.2 HTP, założona sekwencję BRC - przejechane na gazie około 70tys. Średnie spalanie na poziomie 7,5 l LPG/100km
Dość kapryśny silnik jeśli chodzi o dopasowanie mapy wtrysków gazowych do benzynowych, ze względu na adaptacyjny tryb pracy - czyli dopasowywanie pracy wtrysków benzynowych do stylu jazdy kierowcy, co przy braku takiej adaptacji od strony sterownika wtryskiwaczy gazowych powoduje w pewnych szczególnych sytuacjach zapalenie CHECK i wejście do trybu diagnostycznego na kilka cykli jezdnych.
Myślę, że podstawą sukcesu jest normalna eksploatacja - olej, filtry, no może poza wymianą świec - ja zmieniałem co 30 tyś km.
Koszt przejechania 100 km = około 20 PLN to jest coś co jasno przemawia na korzyść gazu.
Chociaż trafia mnie jak muszę zapłacić za przegląd rejestracyjny (co roku! przy nowym aucie!) - ale moje Państwo dba o moje bezpieczeństwo.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez jack.
jak narazie nie ma problemow. gaz STAG 4 (sekwencja) ,butla 55litrow w kole zapasowym...zrobie na niej tak 460-480km....w zaleznosci jak wciskam pedal gazu
w feli (68KM) mam takze instalacje gazowa tylko ze 2generacji i spali ona wiecej na 100km niz octavka ops:sprzedam do OI :
szyby cala lewa strona
nadkole nowe LP
kontakt PW
Komentarz
-
-
21617801, no to tak jak ja masz
Marx, to teraz policz $$familly car na 17 zool ;-)
Komentarz
-
Komentarz